Umeå, meme-huvudstad 2018:s sista meme. I natt publicerade gruppen ett avskedsbrev tillsammans med en meme. Foto: SVT

Umeå, meme-huvudstad 2018 lägger ner

Publicerad

Den populära satirsidan Umeå, meme-huvudstad 2018 lägger ner. Det meddelade personerna bakom gruppen på valnatten.

Sedan 2014 har de anonyma personerna bakom sidan levererat satir och drivit med Umeås lokalpolitiker. Under årens gång har man samlat ihop nästan 10 000 följare på Facebook och över 3000 på Instagram. I ett pressmeddelande som publicerades på gruppens Facebooksida under valnatten meddelar man att detta är slutet.

Varför lägger ni ner?

– Vi hade egentligen tänkt lägga ner för länge sen, men sen blev den politiska ledningen i Umeå såpass arrogant (sålde ut allmännyttan, underfinansierade äldreomsorgen och höjde sina egna löner) att vi inte kunde hålla igen, skriver Umeå, meme-huvudstad 2018 i ett meddelande till SVT.

Är sista ordet verkligen sagt nu?

– Vi vill verkligen sluta. Det finns ju mängder med underlag till 4 år till av memes. Men det är inte hälsosamt för några få personer att ägna sin fritid åt sånt här.

Vad kommer ni göra nu?

– Först en rejäl semester. Sen lär var och en av oss kanalisera den ständiga politiska ångesten åt olika håll.

”Öppnat fönstret till den rätt trista kommunpolitiken.”

De senaste åren har gruppen fått stor uppmärksamhet av bland annat VK, P1, SVT, Dagens Samhälle, Det politiska spelet och Mediespanarna. 2016 blev man dessutom framröstade av Folkbladets läsare som länets främsta opinionsbildare.

Vad tror ni att er sida betytt för de som följt er?

– Vi har nog öppnat fönstret till den rätt trista kommunpolitiken. Satt ansikten på makthavare och förtydligat vad partierna faktiskt gör, inte bara vad de skriver att de tycker. Det tycker vi att valresultatet i viss mån visar. Folk röstar rätt olika mot riksdag och kommun.

”Kul att vi gjort något som berör”

I sitt avsked riktar personerna bakom gruppen ett stort tack till alla som följt de under åren och som hejat på. Reaktionerna efter avskedet har varit många.

– Många tycks uppriktigt ledsna över att vi lägger ner. Det är såklart kul att att vi har gjort något som berör. Förhoppningsvis får vi nu se andra ta vid, under andra former.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.