Foto: Northvolt/SVT

Umeå nobbades av batterifabriken

Skellefteå var inte den enda staden i Västerbotten som fick frågan av Northvolt om möjligheterna till en batterifabrik. Umeå fick förfrågan och erbjöd bland annat ett område i Holmsund men blev utesluten på grund av för liten mark. Men kommunalrådet Hans Lindberg tror på länsgrannen.

Det är sedan tidigare känt att Skellefteå är en av kandidaterna till Northvolts nya batterifabrik, men Skellefteå var inte den enda länskommunen som blev tillfrågad. Även Umeå fick förfrågan.

– Northvolt har haft ett intresse att etablera sig i många kommuner i Sverige och den frågan fick även Umeå. Vi svarade och erbjöd olika områden, bland annat Holmsund. Men vi har inte sådana planlagda områden för industri, säger kommunalrådet Hans Lindberg (S).

LÄS MER: Här vill kommunen att batterifabriken ska ligga

Klagomålen uppmärksammades

Northvolt hade skickat ut enkäter där kommunerna fick svara på ett frågeunderlag för att se hur lämpliga de var för Northvolts fabrik. Ett av kraven som fällde Umeå var avsaknaden av ett industriområde som skulle rymma fabriken ett tiotal hektar. De många klagomålen i och med byggandet av Botniabanan uppmärksammades även av Northvolt.

– Det var mer ett konstaterande att man hade haft många överklagande gällade Botniabanan, men det var ju inget som gav skäl till avslag, utan det är ju så att finns det andra kommuner med färdig planlagd mark som kan byggas på redan efter jul så prioriteras de så klart före oss, säger Lindberg.

Tror du att Skellefteå klarar det här?

– De har väldigt goda förutsättningar, de har både råkraft och en god infrastruktur. Men det återstår ju att se, säger Hans Lindberg.

LÄS MER: Skelleftehamn möjlig plats för batterifabriken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet