Foto: Umeå kommun

Umeå planerar för ny stadsdel på I 20

Publicerad

Umeå kommun har planer på att låta staden växa rejält på det gamla militärområdet I 20. En helt ny stadsdel med möjligheter till fler än 20 000 bostäder med tillhörande parker, butiker och skolor. Det är vad kommunen siktar på med den nya fördjupade översiktsplanen för området .

Umeå kommun meddelar att en ny översiktsplan för I 20-området inom kort ska ut på samråd. Området har tidigare funnits med i översiktsplanen för stadens framtida tillväxtområde.

Det är väldigt få städer som har ett sådan enormt centralt område. Det gör att det är en otrolig resurs att ha i ett framtida Umeå som växer. Man ska se det här ur ett väldigt långt tidsperspektiv, säger Janet Ågren (S), ordförande, kommunstyrelsens planeringsutskott.

”En helt ny stad”

Planen är att området ska byggas etappvis till en så kallad blandstad med bostäder, verksamheter och grönområden. Men än är det långt kvar till en eventuell byggstart, men en första boll är satt i rullning i och med att översiktsplanen ska ut på samråd.

– Omsätter man 20 000 bostäder till människor som ska bo där så blir det 30 000-40 000 personer, här kan man tala om en helt ny stad, säger Janet Ågren (S).

En utredning som kommunen gör tillsammans med Försvarsmakten ska under det här året göra klart förutsättningarna att eventuellt flytta försvarets verksamhet för att ge plats åt bebyggelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer