Birgitta Evengård prisas för sin forskning kring kopplingen mellan hälsa och klimat. Foto: Umeå universitet/SVT

Umeå-professor får arktiskt forskningspris

Uppdaterad
Publicerad

Birgitta Evengård, professor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet, prisas internationellt för sin forskning om hälsoeffekter av klimatförändringarna.

– Vi har satt Umeå på kartan inom arktisk hälsoforskning, säger hon i ett pressmeddelande.

Sedan 2007 har Birgitta Evengård varit professor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet och nu belönas hon med Jack Hildes-medaljen, ett arktiskt forskningspris som delas ut vart tredje år.

– Jätteroligt och ett kvitto på att vi har satt Umeå på kartan inom arktisk hälsoforskning. Jag hoppas att priset uppmuntrar till en fortsatt satsning där klimatförändringarna även kommer in i den medicinska utbildningen, säger Birgitta Evengård i ett pressmeddelande.

”Lite ensam”

Hon har länge varit ensam medicinare i Umeå som forskat kring kopplingen mellan klimat och hälsa.

– I början mötte jag en del förvåning när jag tog upp hur klimatet kan påverka spridningen av infektionssjukdomar. Idag finns klimatförändringarna på allas läppar och universitetets tre senaste rektorer har alla sett vikten av samarbete över fakultetsgränserna för att angripa komplexa samhällsproblem för en hållbar utveckling. Men det händer fortfarande att jag känner mig lite ensam som medicinare i det här arbetet, säger Birgitta Evengård.

Storuman-forskare prisas också

Priset delas ut vid den arktiska hälsokonferensen International conference on circumpolar Health (ICCH) som hålls i Köpenhamn.

Ett annat pris som delas ut vid samma konferens är Jens Peder Hart Hansen-priset som går till Laila Daerga, verksam vid Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman. Hon prisas för en avhandling om hälsoaspekter i renskötseln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.