Umeå kommun skrotar planen på lasershow. Det blir i stället fyrverkerier i vanlig ordning. Foto: SVT

Umeå skrotar lasershowen – raketerna här för att stanna

Uppdaterad
Publicerad
Nyårsafton kommer smälla högt i år igen. Nu står det klart att den tänkta lasershowen inte blir av. Det blir trots allt nyårsraketer när 2019 inleds. Detta eftersom Umeå kommun inte imponerats av Bodens arrangemang från i fjol.

2017 var tänkt som det sista året nyårsafton i Umeå skulle firas med fyrverkerier. Men så blev det inte utan raketerna är här för att stanna.

– Det är ett tillräckligt stort problem att köra ett arrangemang utomhus och det blir ett ännu större problem med en lasershow eftersom den inte tål någon vind. Vi måste köra flera rökmaskiner och om det blåser är det ungefär som att du tar bort filmduken under en film. Det finns inget kvar att reflektera på, säger Martin Uddestrand, projektkoordinator för nyårsfirandet i Umeå.

Många var de hundägare som hurrade när det stod klart att smällarna skulle försvinna. Bodens kommun i Norrbotten anordnade lasershow 2017 och enligt Martin Uddestrand har utvärderingen av deras firande inte visat sig vara positiv.

– Utvärderingen säger att det aldrig sålts så mycket privata fyrverkerier som det året. En tydligt ökad omsättning av pyroteknik, säger Uddestrand.

”Påverkan kan ha blivit motsatt”

I Bodens kommuns utvärdering slår man fast att det inte är säkert att man åstadkom den positiva påverkan man hoppats på.

”Det är osäkert om vi nådde minskad miljöpåverkan och omtanke om djuren. Eftersom den privata användningen av fyrverkerier ökade kan resultatet ha blivit det motsatta. Privata fyrverkerier är dessutom spridda över en större yta och över en längre tid. Vilket innebär en osäkerhet för djurägare om var och när det kommer att smälla”, skriver Bodens utredare Jan-Olov Bäcklund.

”Vill nå hela Umeå”

Kostnaden visade sig också vara en bidragande faktor till att Umeå kommun skrotar sina planer på ett fyrverkifritt nyår. Man räknar med att en lasershow skulle ha blivit tre gånger så dyr.

– Du når ju hela Umeå med vårt fyrverkeri. Om vi skulle ta lasershowen blir det bara för de som står på rätt ställe i stan. Vi vill att hela Umeå ska kunna vara med om stjärnglittret på Umeåhimlen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer