Umeå universitet startar en helt ny elittränarutbildning till hösten Foto: SVT

Umeå universitet startar elittränarutbildning

Publicerad

Umeå universitet startar en ny elittränarutbildning. Programmet som startar till hösten är en del i universitetets åtagande som Riksidrottsuniversitet.

Det elitinriktade tränarprogrammet vänder sig till personer som tänker sig en karriär som elittränare i junior- eller senioridrott.

Utbildningen är utformad efter internationella riktlinjer för tränarutbildningar utfärdade av International Council of Coaching Excellence (ICCE).

– Det nya tränarprogrammet har förutsättningar att väsentligt höja kompetensen på nästa generation elit- och landslagstränare i svensk idrott, säger Kent Lindahl, ansvarig för Riksidrottsuniversiteten på Riksidrottsförbundet.

Samarbete inlett

En utmaning för den nya utbildningen är att det inte finns utrymme för alla olika specialidrotter. För att råda bot på det problemet har samarbete inletts med ett antal specialidrottsförbund.

– På så sätt får studenterna tillräckliga kunskaper och färdigheter att fungera som elittränare inom sin specialidrott, säger Mattias Lundberg vid Institutionen för psykologi och ansvarig för utvecklingsarbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer