Umeå universitet genomför salstentor – trots rekordhög smittspridning: ”Avvisar studenter med förkylningssymptom

Uppdaterad
Publicerad

Trots ökad smittspridning kommer Umeå universitet ha fysiska salstentor. Universitetet har inte sett någon smittspridning i samband med att studenterna skrivit sina tentor.

– Men jag förstår att människor blir oroliga, men vi gör vad vi kan för att det ska bli säkert, säger Per Ragnarsson, universitetsdirektör.

Enligt Per Ragnarsson har universitetet vidtagit en rad åtgärder för att förhindra smittspridning i samband med tentaskrivning.

Bland annat så erbjuds studenterna munskydd och handsprit, inlämningarna sker bakom plexiglas.

Enligt de senaste rekommendationerna som Folkhälsomyndigheten och regeringen presenterade under måndagen bör exempelvis examinationer genomföras på plats med riskreducerande åtgärder.

Smittspridningen i Västerbotten är högre än den någonsin varit. Under onsdagen ska därför universitetsledningen samlas och diskutera hur man kan göra examinationerna ännu säkrare.

En åtgärd som rekommenderats är exempelvis fler examinationstillfällen,

– Men det är inte helt okomplicerat för man kan inte ha samma tenta vid flera olika tillfällen, säger Per Ragnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.