Mannen använde en videochatt som fick en flicka att utföra handlingar på sig själv. Foto: Magnus Andersson, Åserud, Lise/TT

Umeåbo dömdes för våldtäkt mot barn – fallet prövas av Högsta domstolen

Publicerad

En man i 30-årsåldern från Umeå dömdes för våldtäkt mot barn via internet.

Mannen överklagade hovrättsdomen och nu har Högsta domstolen fattat det ovanliga beslutet att pröva fallet.

– Det är glädjande för min klient, säger Per Nyberg, mannens advokat.

Det var via en videochatt som mannen fick en flicka att utföra handlingar på sig själv som gick att jämställa med ett samlag enligt rätten. Händelsen inträffade i november förra året och i slutet av april i år dömdes mannen till fängelse i två år och sex månader för våldtäkt mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering samt barnpornografibrott. Hovrätten fastställde tingsrättens dom i juni i år.

Brott på distans

30-åringen har förnekat gärningarna och efter överklagan väljer Högsta domstolen att ta upp fallet, något som är ovanligt.

– Min klient är väldigt nöjd över att hans fall tas upp, säger Per Nyberg.

I ärendet finns ett prejudikatintresse där HD kan uttala sig på ett sätt som kan ge vägledning för andra domstolar i liknande fall framöver.

– I det här fallet handlar det om hur rätten ska se på att gärningsmannen inte rör målsäganden utan instruerar hur målsäganden ska göra på distans. Hur det brottet ska rubriceras, säger Lars Persson, chefsåklagare, Åklagarmyndighetens huvudkontor.

Två liknande fall

Tidigare i sommar överklagade Riksåklagaren en annan dom om sexualbrott mot barn. Där yrkar Riksåklagaren att en man ska dömas för våldtäkt istället för grova sexuella övergrepp.

– Det är samma huvudfråga i fallet som nu fått prövningstillstånd. Det kan vara så att det inte räcker med att bara pröva ett mål i Högsta domstolen, säger Lars Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.