Foto: TT/Konditorlandslaget

Umeåbo tänkte ge upp sitt yrke – är nu uttagen till landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Tårtor med frukt och dekorativa chokladskulpteringar. Jessica Sandberg tänkte ge upp konditoryrket på grund av de tidiga morgnarna, men det gjorde hon inte och nu är Umeåbon uttagen till svenska konditorlandslaget.

– Det känns helt fantastiskt, säger hon.

Jessica Sandberg föddes och växte upp i Bjurholm, men det var inte förrän efter att hon gått Livsmedelstekniska gymnasieprogrammet i Umeå som intresset för bakning fastnade.

– Man kan säga att jag inte föddes på en bakplåt, under gymnasiet kände jag att yrket innebar tidiga mornar och att det här kanske inte var min grej, men efter att jag deltagit i min första tävling efter gymnasiet kände jag att det här var det jag skulle hålla på med resten av livet, säger Jessica Sandberg.

”Det här kunde jag inte missa”

Sedan dess har mycket hänt, hon har bland annat fått medalj i tävlingen Årets konditor vid flera tillfällen och driver nu Nya konditoriet i Umeå. Och när hon fick förfrågan om att vara med i svenska konditorilandslaget tvekade hon inte en sekund på att tacka ja.

– Det var inget snack om saken, den här chansen kunde jag bara inte missa, säger hon.

Satsar på medalj i VM

Tillsammans med en till konditor, en assistent, en coach och en lagledare utgör hon Sveriges konditorlandslag och i veckan ska de träffas för första gången, men det kommer att dröja till början av augusti innan de tränar tillsammans med de produkter som de ska använda i deras första tävling – Nordiska mästerskapet i september. Där ska de tävla med inte mindre än åtta desserter, två glasstårtor med frukt och två tårtor med choklad.

Men landslagets stora framtida mål är VM i franska Lyon 2019 där de satsar på att kamma hem en topp-tre-placering.

– Vi är stolta över de nya medlemmarna i Konditorlandslaget och vi har rekryterat några av de bästa konditorerna, säger lagledaren Tony Olsson i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.