Umeåbon Olena Rzhepishevska följer utvecklingen i Ukraina: ”Skicka inte vapen”

Uppdaterad
Publicerad

Umeåbon Olena Rzhepishevska följer det spända säkerhetsläget i sitt hemland Ukraina med oro för alla de vapen som skickas till landet.

– Skicka inte vapen, skicka inte soldater – skicka diplomater, säger hon.

Olena Rzhepishevska flyttade från Ukraina till Sverige för 20 år sedan, men följer händelseutvecklingen i hemlandet genom såväl nyhetsmedier som familjemedlemmar och forskningskollegor i landet. Hon har även familj i Ryssland och säger att hon ”inte ser Ryssland som fienden”.

Det hon oroar sig för när hon hör om upptrappningen är alla de vapen som flera Nato-länder förser Ukraina med.

– Jag vill inte att mitt land ska vara ett vapenförråd mot Ryssland. Det finns de som säger att ukrainare ska slåss för sitt land. Vi vill inte slåss – vi vill ha fred, säger Olena Rzhepishevska om sin inställning.

Hon efterfrågar en diplomatisk lösning på krisen.

Indragna flyg oroar

Någon större oro för sin familj och anhöriga i Ukraina säger sig Olena Rzhepishevska inte ha. Hon har tät kontakt med dem och under helgen ska hennes mamma, en farbror och en forskningskollega inte upplevt något som sticker ut från vardagen.

– Men sen läser jag ju också på Facebook om att vissa packar sina grejer och gör sig redo att fly landet, så det finns ju olika inställningar. Men jag tror att folk där på plats är mindre oroliga än vad vi är här i Sverige.

Tror du att du är mer orolig än din familj?

– Nej, jag har samma känsla. Men vi är oroliga över att de stänger flygförbindelserna. Flera flygbolag vill inte längre flyga till Ukraina. Då blir det problem, då många ukrainare jobbar utomlands, säger Olena Rzhepishevska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.