Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Spännande att se hur bebisen reagerar” – se Josefine Persson och andra Umeåbors tankar om sommartiden. Foto: Mira Myllyniemi

Umeåbor om sommartid: ”Skönt med ljusare kvällar”

Publicerad

Nu är det sommartid igen och det gör att solen går upp och ner en timme senare. Skönt med ljusare kvällar tycker en del av Umeåborna i skidspåret, medan andra tycker att vi borde skippa sommartid helt och hållet.

Huruvida vi ska fortsätta med tidsomställningen har debatterats både i Sverige och på EU-nivå. Men än så länge finns inga beslut.

Det finns ett EU-förslag om att sluta med tidsomställningen, men frågan har lagts på is på grund av andra mera akuta ärenden.

Om EU enas om att slopa tidsomställningen är det upp till medlemsländerna att välja om man vill ha permanent normaltid, också kallat vintertid, eller sommartid.

I skidspåret i Umeå är det flera som tycker att det är skönt med sommartid eftersom kvällarna blir ljusare. Andra tycker att vi ska ha permanent vintertid.

Se vad Umeåborna tycker i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.