Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du ett smakprov ur dokumentären om Delorean-bilarna helt i guld. Foto: Mikael Liljeholm

Umeåfilmares dokumentär om gyllene sportbilen Delorean visas på SVT

Uppdaterad
Publicerad

1980 erbjöd ett kontokortsföretag i USA sina guldkunder att köpa en Delorean DMC-tolv byggd helt i guld. Det visade sig vara lättare sagt än gjort.

– Bara att komma på den galna idén att bygga bilar av guld väckte mitt intresse och ingen annan har berättat den här fantastiska historien, säger Umeåfilmaren Mikael Liljeholm. Hans dokumentär ”Gyllene vingar” finns nu på SVTPlay.

Sportbilen Delorean DMC-12, med sina fågelvinglika dörrar, är känd från “Tillbaka till framtiden”-filmerna. Kontokortsföretagets erbjudande om de gyllene bilarna lockade köpare från hela världen.

Bilar i 24 karat

Det visade sig däremot vara i stort sett omöjligt att tillverka bilarna. Men när två kunder vägrade ta tillbaka sin beställning var företaget Delorean tvungen att försöka bygga dem ändå.

– Tanken från början var att bygga 100 bilar av 24 karat guld men det blev två. Det var jobbigt för alla inblandade, säger Mikael Liljeholm, som i dokumentären berättar om utmaningarna.

”Otrolig historia”

Han äger själv en Delorean DMC-12 och det var när han läste på om sin bil som idén till dokumentären föddes.

– Jag upptäckte att det fanns två bilar som var helt i guld. Det fanns väldigt knapphändig information, men av det lilla jag hittade förstod jag att det här är en otrolig historia som bara måste berättas, säger han.

En av de gyllene bilarna finns på ett museum i Reno i USA – se mer om den i klippet.

Dokumentären ”Gyllene vingar” ser du här på SVTPlay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.