Umeåforskare får pris för forskning om myggburna virus

Publicerad

Med hjälp av ny forskning på myggburna virus kan Umeåforskaren Joacim Rocklöv rädda liv. Det går så pass bra att han nyligen blev prisbelönt av prins Albert II av Monaco.
– Då känner jag att jag gör ett viktigt arbete och det är väldigt motiverande för mig, säger Joacim Rocklöv till SVT Västerbotten. 

Myndigheterna är oroade. Myggburna virus som Zikavirus och Gula febern tar sig allt längre norrut, in i Europa. 

– Utbredningen har ökat väldigt mycket bara de senaste 20 åren. Sedan 2007 har det varit nästan 20 utbrott, säger Joacim Rocklöv. 

Joacim är forskare på Umeå universitet och hans arbete handlar om hur klimatförändringar påverkar utbredningen av myggburna virus – och framförallt hur myggorna kommer spridas i framtiden.

Viktigt att agera tidigt

Förenklat orsakar stigande temperaturer att myggorna överlever längre norrut. Nu gör man prognoser för att kunna förutspå när, var och hur utbrotten kommer ske. Prognoserna används bland annat av Världshälsoorganisationen och europeiska smittskyddsinstitutet. 

– Från att agera reaktivt ska man istället agera i tidigt skede. När man sätter in åtgärder tidigt är det större chans att de är effektiva, säger Joacim.

Prisad av prins

Och det går bra för Joacim. 39 år ung blev han nyligen prisbelönt av ingen mindre än franske prins Albert II av Monaco. Ett pris som tidigare bara gått till Harvard och Yale. Nu också Umeå universitet. 

– Det är väldigt roligt att vi har så pass bra nivå på forskningen vi har, säger Joacim Rocklöv. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer