Foto: SVT

Umeåkillar ska ha en låda på månen

Uppdaterad
Publicerad

Killarna i den ideella Umeåföreningen Space Science Sweden håller på att skriva rymdhistoria. De har byggt en tekniskt avancerad låda som i slutet av 2018 ska placeras på månen. Det är det första svenska vetenskapliga experimentet på månen.

Space Science Sweden genomför projektet tillsammans med Umeå universitet. Lådan ska placeras på månen och mäta de elektromagnetiska fälten som finns nära månensyta.

Det var för snart två år sedan, efter att ett tyskt rymdteam utlyst en tävling om en plats på deras robot, som Sebastian Sjöquist och hans kompisarna i föreningen Space Science Sweden började spåna idéer om vad det skulle vilja göra.

Det slutade med att de vann tävlingen med den låda som de byggde.

Här är lådan som ska sitta på månen. Foto: SVT.

– För oss personligen är det här enormt stort, men det är också stort för universitetet och för Sverige. Förutom hasselbladskameran är det här är det första svenska vetenskapliga experimentet på månen, säger projektledaren Sebastian Sjöquist.

Hur känns det att få vara med om det här?

– Det är rätt ballt. Jag har velat hålla på med rymdteknik väldigt länge och nu får jag äntligen vara med om det här. Dessutom får jag driva det som ett projektet, det är fantastiskt stort för mig, säger Sjöquist.

Själva uppskjutningen kommer att ske i USA och då kommer killarna vara på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.