Foto: SVT

Umeåbor prisas av Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Professor Fredrik Elgh och Ola Wennstedt, chef för folkrörelsearkivet, båda Umeå, belönas nu för publiceringen av Stöckeprästen Pehr Stenbergs självbiografi. Redaktörssällskapet prisas av Svenska Akademin med Axel Hirschs pris.

– Det är chockartat och glädjefyllt, säger Fredrik Elgh efter utmärkelsen.

5.000 handskrivna självbiografiska sidor har varit underlaget för boken om Stöckeprästen Per Stehnberg. Tio personer tog sig an Stenbergs självbiografi för att få dem tryckta – ledda av Fredrik Elgh från Umeå. Sju år tog projektet, och nu prisas man i Sveriges litterära finrum. Svenska Akademien har belönat redaktörsgruppen med utmärkelsen Axel Hirschs pris.

– Det här materialet föll framför fötterna på mig och Ola när vi bestämde oss för att återuppväckte denna självbiografi efter sin Törnrosasömn. Den ställde sig upp för oss vid 2009 och uppmanade oss att ”ge ut mig så fler människor kan läsa detta”. Det lilla vi såg renskrivet då var så intressant, återblickar Fredrik Elgh.

Tio personer arbetade i sju år

Elgh är projektledare för den tio personer stora gruppen som tagit sig an Stenbergs böcker och fått de fyra delarna av självbiografiska berättelserna tryckta mellan 2014-2016. I fjol kom tre av de fyra böckerna ut – ett projekt som tagit massor av tid. Nu belönas han, Ola Wennstedt, arkivchef vid Folkrörelsearkivet i Västerbotten, samt språkforskaren Göran Stenberg, Stockholm, med en prissumma på 120.000 kronor.

– Helt fantastiskt att vi tilldelats detta pris. Det är väldigt glädjande för oss personligen, men också viktigt att få ut kunskapen om Pehr Stenbergs liv till en bredare krets och är en kvalitetsstämpel på det vi jobbat med i sju år som vi trott mycket på. Vi har jobbat i en kreativ miljö där vi givit och tagit, och det har aldrig varit frågan om att lägga ner detta, berättar Fredrik Elgh.

Unikt tidsdokument

Huvudpersonen i det hela, prästen Pehr Stenberg, föddes vid mitten av 1700-talet i Stöcke utanför Umeå. Han gjorde en klassresa från ett fattigt bondhem och läste till präst. Men det mest unika med honom är att han var en flitig skrivare.

De tre självbiografiska delarna som publicerades i januari för ett år sedan är unika tidsdokument som ger en detaljerad bild av livet och människorna i trakten för 200 år sen. Stenberg tog dessutom fram kartor, var botaniker och intresserad av fiske. Men det han kommer att minnas för är hans väl detaljerade självbiografiska anteckningar.

Svenska Akademien: Axel Hirschs pris

Priset, som instiftades 1967, skall tilldelas författare av ”en under de senaste två åren utgiven levnadsteckning av högt konstnärligt och kulturhistoriskt värde eller ett betydelsefullt historiskt arbete”.

De senaste årens mottagare av priset har varit 2014 Göran Söderström och Dan Korn, 2015 Håkan Håkansson och Jonas Jonsson samt 2016 Maja Hagerman och Lennart Pehrson.

Källa: Svenska Akademin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.