”Vi vill inte ha de här 1,5 åren igen i framtiden” – hör Umeåprofessorn Niklas Arnberg förklara vikten av att utveckla antivirala läkemedel i klippet. Foto: SVT, TT

Umeåprofessorn om pandemins slut: ”I värsta fall kan det dröja tre år”

Uppdaterad
Publicerad

Det behöver forskas fram fler smittbromsande, antivirala läkemedel för att kunna tackla framtida pandemier snabbare än coronapandemin, säger Niklas Arnberg, professor i mikrobiologi vid Umeå universitet.

– Vi kommer nog få leva med det här viruset i många, många år framöver, säger han.

Det var i söndagens Helgstudion i SVT som Niklas Arnberg medverkade för att prata om vikten av virusforskning och utvecklandet av antivirala läkemedel, det vill säga antibiotika mot virus.

– Hade vi haft effektiva, smittbromsande läkemedel mot coronaviruset hade vi inte haft de här problemen som vi har nu. Skolorna skulle kunna fungera som vanligt, vi hade kunnat ha fulla läktare på allsvenskan och i hockeyslutspelet, sjukvården hade förmodligen inte varit så tungt drabbad, kulturen hade kunnat fungera som vanligt, säger Niklas Arnberg i programmet.

Coronaviruset i Västerbotten

Behövs fler forskare

Han slår fast att det behövs många fler virusforskare som kan bedriva bredare forskning kring virus, inte bara coronavirus, för att ta fram fler antivirala läkemedel.

Han får också frågan om när den nuvarande pandemin kan vara över.

– Vi kommer nog få leva med det här viruset många, många år framöver. När vi kan börja leva som vanligt är jättesvårt att säga. Kanske i värsta fall tills vi har utvecklat nya antivirala medel mot det här och det kan dröja ett, två eller tre år, säger Niklas Arnberg.

Hör honom svara på hur tillräckligt vaccinet är för att stoppa pandemin i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet