Foto: SVT.

Umeås första cricketklubb på uppgång

Uppdaterad
Publicerad

De är det enda laget i sitt slag norr om Uppsala. Umeå Cricket club är nykomlingarna som tagit sig till semifinal i division 3 Cricket i Stockholm – hittills är de helt obesegrade.

När Tatbeeq Raza Ullah lade märke till att flera personer i hans bekantskap spelade cricket väcktes tanken på att sätta samman ett lag. Sagt och gjort, nu är de på väg till Stockholm för att spela semifinal och även där tror de att de har goda chanser.

– Vi är det enda obesegrade laget hittills och förhoppningsvis vinner vi, säger Tatbeeq Raza Ullah från Umeå cricket club (UCC).

Finalerna spelades på söndagen och de höll för favoritskapet och är nu mästare i divition 3.

Väntas växa

Cricket är en relativt ny sport i Sverige och valdes in i Svenska idrottsförbundet först i våras. Sammanlagt finns det omkring fyrtio lag men i UCC tror man att sporten kommer att växa i populäritet. Delvis på grund av att sporten är väldigt populär bland många av de nysvenskar som anländer från cricketspelande länder som Storbritannien, Australien, Indien och Pakistan.

– Cricket finns i vårt blod så var vi än åker tar vi sporten med oss. Oavsett var vi befinner oss geografiskt så älskar vi det här spelet, säger Tatbeeq Raza Ullah.

Även infödda svenskar har börjat intressera sig för den ännu rätt ovanliga sporten. Det händer ofta att förbipasserande stannar till av nyfikenhet och vissa har även börjat spela en del själva, berättar Tatbeeq Raza Ullah.

Satsar framåt

Nu hoppas lagmedlemmarna att klubben ska växa och de jobbar just nu med att skaffa sponsorer. Även en riktig cricketplan finns med i visionen, en dialog med Umeå kommun har redan inletts och enligt Tatbeeq skulle en riktig plan innebära att man kunde träna på bättre underlag men även att de får möjlighet att bjuda in andra lag att tävla i Umeå.

Framöver hoppas herrlaget även på att få ihop tillräckligt många spelare till klubben för att kunna starta ett damlag och en ungdomsverksamhet.

– Cricket är ett bra verktyg för att integrera flera olika grupper och lära sig mer om varandra. Även, så klart, för att ha riktigt roligt, säger Tatbeeq Raza Ullah.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer