Foto: SVT

Umeås guldtränare får landslagsroll

Publicerad

För en månad sedan tog han SM-guld med IKSU. Det bara en dag efter att han utsetts till Årets tränare – för andra året i rad. Nu har Andreas Harnesk fått en ny ledarroll i herrlandslaget.

– Det känns jätteroligt att få jobba med massa duktiga spelare och ledare. Jag har tränat damer länge nu, så det känns som en riktigt spännande utmaning att få träna herrar nu, säger Andreas Harnesk.

Andreas Harnesk har varit tränare för Umeålaget IKSU i Svenska Superligan i innebandy de två senaste säsongerna. I slutet på april utsågs han till Årets tränare för andra året i rad. Dagen därpå ledde han IKSU till SM-guld när de mötte Kais Mora i finalen i Globen.

Ska ha övergripande överblick

Efter framgångarna har han nu fått en ledarroll i herrlandslaget där han kommer att ha rollen som läktarcoach.

– Jag har haft samtal med Mikael Hill som är förbundskapten och mitt arbete kommer i grunden att gå ut på att analysera spelet och motståndare och utveckla herrlandslagets spel. Första gången jag åker ner för att arbeta med laget blir någon gång i augusti-september, säger Harnesk.

Förbundskaptenen Mikael Hill ser framemot samarbetet med Harnesk.

– Det är en väldigt skarp innebandyhjärna. Årets tränare två år i rad på damsidan säger allt om de kvaliteter han besitter, säger han till innebandy.se.

Lämnar Umeå och IKSU

IKSU vann 25 av 26 matcher i grundserien och tog 74 poäng den föregående säsongen. Därmed slog de ett tio år gammalt poängrekord. Efter framgångarna i IKSU har Andreask Harnesk nu lämnat Umeå och daminnebandyn för Linköping och herrinnebandy. Och nu har han alltså även fått en tränarroll i herrlandslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.