Foto: SVT

Umeås mål: Två av tre resor ska ske med buss, cykel eller gång

Uppdaterad
Publicerad

Umeå Kommun har satt upp ett mål: 65 procent av resorna inom tätorten ska ske med buss, cykel eller gång.

Även om SVT Nyheter Västerbottens test visar att bilen var det snabbaste färdsättet på en tycker Philip Näslund det finns andra fördelar att räkna in.

– Man känner att man gör något bra för klimatet, tjänar oftast tid, men även att man får motion på köpet, säger han.

SVT Nyheter Västerbottens resetest i Umeå visade att bilen var snabbast på en femkilometerssträcka. Men det finns andra aspekter att räkna in, som klimatet, motion och att det oftast går snabbast att cykla, tycker Philip Näslund på Umeå Kommun.

Fler delningstjänster

Han jobbar för att fler ska välja klimatsmarta resealternativ. U-bike, där Umeås invånare bland annat kan boka elcyklar, är ett exempel.

I framtiden vill Philip Näslund se fler delningstjänster. Till exempel fler bilpooler.

– Tiden och närhet är väldigt viktigt för att man ska välja dem, så har du en bilpool nära motiverar det att välja den istället.

Hur går det?

– Det går väl ganska bra. U-bike har fått stort uppsving och många användare. Så vi tror fler delningstjänster kan vara en lösning i Umeå.

Framöver planerar kommunen att lansera nya tjänster i parkeringshuset Nanna. Då ska bilpool och cykelpool finnas.

– Det är högt prioriterade frågor inom Umeå kommun. Att resa hållbart är ett av våra strategiska mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.