Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Umeås miljömål kritiseras från flera håll

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget till Umeås lokala miljömål kritiseras för att vara luddiga och skjuta problemen på framtiden.

Flera remissinstanser anser att målen bör vara tydligare.

– Vi ifrågasätter relevansen med ett stort mål, långt bort, säger Carl Weidenstolpe från Fridays for future.

Umeå kommun ska i höst ta beslut om nya miljömål och förslaget som varit ute på remiss säger bland annat att Umeå ska vara fossilfritt 2040.

I somras gick remisstiden ut och både Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och organisationen Fridays for future i Umeå har riktat kritik mot att miljömålen inte är tillräckligt konkreta.

SLU skriver att många av åtgärderna är luddigt formulerade med ordval som ”främja”, ”uppmuntra” och ”säkerställa”. Enligt dem bör en åtgärd vara betydligt mer konkret och väldefinierad för att fungera.

”Skjuter åtgärder på framtiden”

SLU är positiva till målet om fossilfrihet, men anser att målet måste preciseras tydligare och göras uppföljningsbart.

– Problemet är att det var otydligt för oss hur man säkerställer att åtgärdsarbetet ändå initieras på kort sikt så att ett långsiktigt mål inte blir ett alibi för att avvakta med åtgärdsarbete, säger dekan Göran Ståhl som vill se konkretiserade delmål på kortare sikt.

Även Fridays For Future är kritiska och ifrågasätter målet ”Fossilfritt Umeå 2040”.

– Förutom att ett sådant mål skjuter åtgärder på framtiden har vi enligt koldioxidbudgeten bara sex år kvar med nuvarande utsläppsnivåer. Efter det är vårt utsläppsutrymme förbrukat, säger Carl Weidenstolpe.

Många som har tyckt till

Men det är inte bara Firdays for future och SLU som haft synpunkter på förslaget. Enligt Umeås kommunalråd Janet Ågren (S) har kommunen fått in över 50 remissvar.

– Det har kommit in mycket synpunkter, vilket är kul när vi går ut på en remissrunda att det är så många som är intresserade av förslaget. Och det är klart att vi får ta ställning till de förslag som kommit in och väga dem mot varandra.

Både SLU och Fridays for future anser att det är viktigt att kommunen har en koldioxidbudget.

– Det är viktigt som stöd för åtgärdsarbetet, eftersom en växthusgasbudget ringar in var de stora problemen och möjligheterna finns, säger Göran Ståhl på SLU.

Valde bort att göra en koldioxidbudget

Men trots att Umeå i remissunderlaget för kommunens lokala miljömål 2019 skriver att en koldioxidbudget behövs, valde kommunen bort att göra en sådan i våras.

Fridays for future valde då att samla in pengar för att på egen hand bekosta en koldioxidbudget för kommunen, som nu kommer ingå i kommunens totala analys.

– Vi har hela tiden sagt att det viktigaste är att först ta fram miljömål och därefter för varje miljö- och klimatmål också ta fram olika typer av åtgärdsplaner, säger Janet Ågren (S).

Här hittar du Umeås miljömål 2019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.