Foto: SVT

Umeås teaterhöst handlar om uppbrott och politik

Publicerad

Idag presenterade Umeå teaterförening höstens program där flera lokala stjärnor tar plats. Teman för säsongen är uppbrott, politik och miljötänk.

Under hösten kommer Umeåbor att kunna se flera lokala stjärnor som intar teaterscenen, Olof Wretling, Kraja, Mia Westin och Ingela Wall för att nämna några. Flera av säsongens pjäser handlar om uppbrott i olika former. 

– Vi ser flera gestaltningar på att det är politiskt utmanande tider och att folk måste ställa sig frågan hur man vill vi ha det i Sverige, Umeå och världen, säger Anna Cedergren vid Umeå teaterförening.

Väcker miljöfrågor hos publiken

Showen ”Vi som bor här” är en av höstens pjäser som tar upp miljöfrågor. Det är naturskildraren Martin Emtenäs som syns i SVT:s satsning ”Det stora fågeläventyret” och musikern Stefan Sundström som står för underhållningen.

– Vi hoppas att föreställningen ger energi och engagemang till publiken att ta tag i saker, sin egen konsumtion med plastbantningen och allt sådant. Det är ett utmärkt tillfälle att få en spark i baken och en störthärlig föreställning. Vad ska de bli av de där två gubbarna?, säger Cedergren.

Sundström och Emtenäs tvåmans-show tar upp vår relation till naturen och det är den första av sex föreställningar i Riksteaterns treåriga miljösatsning på människa och natur.

Riktar sig mot äldre målgrupp

Västerbottensteaterns lunchföreställningar har gjort succé och biljetterna har snabbt sålt slut. Det är en äldre målgrupp som sökt sig till föreställningarna men det är inget som oroar arrangörerna.

– Det gör inget. De som gillar att vistas ute under dagtid ska också ha ett alternativ. Men vi märker att det är svårare att sälja biljetter om vi väljer att boka något modernare när det är äldre som söker sig dit, säger Cedergren.

Även barnföreställningar

Föreningen har inte barnteater som inriktning och de flesta av showerna är riktade till äldre målgrupper. Trots det så finns en del barnföreställningar på höstens schema, bland annat ”Minor miracles” som är en av Cedergrens favoriter.

– Jag såg föreställningen och kunde inte förstå hur flugan på en av trollkarlarna försvann? Det är två trollkonstnärer med hjärtat på rätta stället och de flinkaste fingrarna, avslutar Cedergren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.