Umefolk igång – ”Enkel” uppträdde inför en fullsatt aula

Uppdaterad
Publicerad

Musikfestivalen Umefolk drar igång för fullt idag, fredag. På lärarutbildningshuset på Umeå universitet spelade finska girl-bandet ”Enkel” en lunchkonsert inför en fullsatt aula.

Två durspel, en kantele och en altfiol trakteras av dom unga tjejerna i Enkel som blandar egna låtar och finländsk traditionell folkmusik. Fast med egen touch och ganska mycket humor.

– Vi försöker köra allting genom en ”enkelmaskin”. Så även om man inte är bekant med folkmusik så försöker vi göra så att musiken blir enkel att ta emot. Så därför heter vi ”Enkel”, skrattar Leija Lautamaja, som spelar durspel och sjunger.

Fler artister uppträder

Den som beger sig till Umeå centrum i helgen har dessutom chans att se Samuel ”Looptok” Långbacka och Maja Långbacka i sitt samarbete med cirkusartister från Cirkus Cirkör.

Kan lära sig att spela pipa

Andra artister är Greger Ottoson och Thomas Andersson och dessutom finns det chans att lära sig spela härjedalspipa och gå en nybörjarkurs i schottis.

Umefolk äger rum 21-24 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.