Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Undersköterskan i covidteamet:”Det känns lite som att börja första klass” Foto: Marilén Karlsson/SVT

Nu är covidteamet igång: ”Känns lite som att börja i första klass”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen började Umeå kommuns covidteam att arbeta. Det är ett team som kommer besöka patienter och brukare inom hemsjukvården och hemtjänsten som antingen har corona eller som misstänks vara smittade.

Undersköterskan Erik Strömberg arbetar i vanliga fall inom hemtjänsten på Grubbe i Umeå. Han är en av dem som ska jobba med personer som har corona eller de som är misstänkt smittade. Just nu är de två stycken från hemtjänsten och två från hemsjukvården, men om det finns behov kan verksamheten växa.

När det uppstår en misstanke om smitta eller att någon, som är i behov av hemtjänsten eller hemsjukvården, blir smittad av corona så kommer personalen att vårda den personen. När personen sedan är frisk igen eller om provsvaret är negativt så är det den ordinarie hemtjänsten eller hemsjukvården som tar över igen.

Enligt enhetschef Matilda Tapani är det många som vill jobba inom vård- och omsorg just nu. Det gör att den ordinarie hemtjänsten inte har färre personal nu när två av dem arbetar inom covidteamet.

– Vi har en väldigt god tillströmning av duktiga ersättare inom hemtjänsten så nu känns det tryggt att även om vi tar den här personalen från ordinarie verksamhet så känns det som att vi kommer kunna fylla den luckan, säger hon.

Hör vad två av de som jobbar i covidteamet tycker om att de nu drar igång arbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet