Foto: SVT

Ung man dog på stödboende i Ersmark – 19-åring åtalas för mord

Uppdaterad
Publicerad

En 19-åring misstänks ha dödat en annan ung man genom strypning på ett stödboende i Ersmark, utanför Skellefteå, i mars. Delar av händelsen ska enligt åklagaren ha filmats och skickats vidare till andra personer. 19-åringen åtalas nu misstänkt för mord.

Det var i mars som polisen larmades om ett bråk mellan två män på ett stödboende i Ersmark, utanför Skellefteå.

På platsen påträffades en allvarligt skadad man som fördes till intensiven, men hans liv gick inte att rädda. En 19-årig man åtalas nu misstänkt för mord. Enligt åtalet ska 19-åringen ha fällt mannen och sedan tagit flera stryptag runt hans hals och även utdelat ett flertal knytnävsslag mot hans ansikte och öra.

Filmen ska ha delats vidare

19-åringen häktades tidigare misstänkt för dråp, men åklagaren har valt att ändra rubriceringen till mord. I andrahand yrkar åklagaren på att mannen åtalas för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

Bland bevisningen finns flera förhör med vittnen samt en kort filmsekvens där den misstänkte mannen ska ha filmat delar av händelsen. Filmen ska enligt åtalet sedan ha skickats vidare till andra personer via sociala medier.

Åklagaren menar att filmen bevisar att 19-åringen inte handlade i nödvärn. Något som den misstänkte hävdat.

Mannen nekar enligt åtalet till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.