Mannen dömdes vid Lycksele tingsrätt till 120 timmars ungdomstjänst och 27 200 kronor i böter för misshandel. Foto: Arkivbild. SVT

Yngling slog campinggäst i huvudet med glasflaska – döms

Uppdaterad
Publicerad

En 17-årig pojke slog en annan man i huvudet med en glasflaska. Nu döms han till ungdomstjänst och ska betala ett skadestånd på 27 200 kronor.

Det var i samband med Åsele marknad förra sommaren som en då 17-årig pojke, hemmahörande i Västernorrland, och en man från inlandet hamnade i handgemäng på en camping.

De två männens berättelser skiljer sig åt en del, bland annat har den misstänkte menat att han inte minns något på grund av att han intagit stora mängder alkohol. Enligt hans egna uppgifter ska han ha druckit åtta öl och en hel flaska med ”vad som sades vara hemgjort vin.”

Enligt ett vittne till händelsen ska den misshandlade ha bett om att få smaka på det som 17-åringen drack och sedan druckit upp all sprit som fanns kvar i flaskan. Då uppstod en dispyt som slutade med att 17-åringen slog inlandsbon i huvudet med flaskan.

Flaskan gick sönder och mannen började blöda ymnigt. De hamnade sedan i slagsmål och ”brakade in i ett förtält” innan situationen lugnade ned sig något.

Döms till ungdomstjänst

Lycksele tingsrätt har beslutat att döma mannen för misshandel. Åklagaren menade att det handlade om grov misshandel på grund av att ”våldet orsakat allvarliga skador eftersom våldet varit särskilt hänsynslöst.”

Tingsrätten delar dock inte åklagarens beskrivning och beslutar att döma 17-åringen till 120 timmars ungdomstjänst och han ska dessutom betala 27 200 i skadestånd. Den misshandlade mannen har även rätt till ersättning för kränkning som bestämts till 20 000 kronor.

”Då han var 17 år när gärningen begicks finns det särskilda skäl att bestämma påföljden till ungdomstjänst trots att han nu är över 18 år”, skriver tingsrätten i domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer