Små författare välkomnar nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är ett tryggt land, här finns inga krig och här kan man åka skidor. Det är några av budskapen som Carlshöjdseleverna vill berätta för nyanlända barn i den nya boken ”Barn välkomnar barn.”

700 bidrag fick förlaget in, som nu släpper en bok där barn välkomnar barn till Sverige. Teckningar och texter skickades in, och av de 40 som valdes ut hittar vi flera av författarna i årskurs två och tre på Carlshöjdsskolan i Umeå.

– Vi ville ju berätta för de som kommer att Sverige är ett väldigt bra land, och att man kan känna sig trygg här, säger Arvid Nilsson, som går i trean.

”Vi tänkte hur vi själva skulle vilja bli behandlade”

Eleverna läser ett smakprov ur boken: ”Sverige har inga krig, i Sverige kan man känna sig trygg” och ”Vi vill ge dig en kram och hälsa dig välkommen.”

Tuva Sundesten berättar hur de tänkte när de skrev bidraget:

– Vi tänkte hur vi själva skulle vilja bli behandlade om vi hade kommit till Sverige, säger hon, och får medhåll av Foteini Tachtara:

– Jag skulle vilja att alla behandlade mig som ett vanligt barn och att jag kände mig trygg.

Läraren är imponerad

Eleverna hade aldrig vågat hoppas på att deras texter och teckningar skulle publiceras – och det hade inte heller läraren för årskurs två. Samtidigt är hon imponerad av vad dom har skrivit och ritat – och kan förstå varför förlaget ville ha med materialet i boken.

– Jag tror att det var kombinationen av bild och text, att de var lagom långa och att de hade ett fint innehåll, säger hon.

Hur kommer det kännas när du får boken i handen?

– Det kommer nog kännas väldigt kul och jag kommer nog läsa den väldigt mycket, säger en glad Arvid Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer