Ungdomslägret i Hemavan höll på i fyra dagar. Foto: Pressbild

Ungdomar lär sig stressa mindre – på läger i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

I helgen anordnades ett kostnadsfritt läger för ungdomar i Hemavan. Tanken med lägret var att få ungdomarna att stressa mindre och hitta en lagom nivå av skärmtid i vardagen.

– Man såg skräcken i ögonen när de skulle lägga bort mobilerna, säger Linda Nederberg.

Det är andra året i rad som det kostnadsfria lägret ”Stark och smart” genomförs. Totalt deltog sex ungdomar i 15-årsåldern, som fått ansöka via en webbenkät och sedan valts ut genom intervjuer.

– De fick berätta vad de ville få ut av lägret och vad som var viktigt för dem, säger initiativtagaren till lägret Linda Nederberg, föreläsare och författare.

Ungdomarna som kom från Umeå och Östersund har bland annat fått vandra, testa boxning och avslappningsövningar för att komma ner i varv.

– Vi har varvat fysiska saker med teori. Ungdomarna har fått träna på att vara i en grupp och samarbeta och fick tillsammans testa på att laga mat på fjällen på egen hand. Det var en jättevinst för dem att klara det, säger Linda Nederberg.

”Vill ge dem verktyg”

Tanken med lägret är att minska den psykiska ohälsan bland unga.

– Det är så många fler val idag och det finns så mycket roligheter. Men det kommer med utmaningar och många har svårt att koppla av. Vi vill ge verktyg och stärka dem till att göra smarta val i livet. Samt lära dem att förstå att de kan ta hjälp av vuxenvärlden i vägen till att bli självständig, säger Linda Nederberg.

Lägret består av flera olika beståndsdelar, en av dem är hur man ska få ett bra förhållningssätt till sin mobiltelefon.

– Fyra av sex räckte upp handen och sa att de var mobilberoende. När vi åkte upp på en fjälltur la vi mobilerna i en påse såg man skräcken i ögonen: ”Hur ska man kunna klara sig utan den?”, säger Linda och fortsätter:

– Det handlar om att göra smarta val och lägga fokus på det man vill och hitta kraften i sig själv. Oavsett om du ska lägga bort mobilen eller ta dig upp på en topp är det en ansträngning. 

Efter lägret anordnas uppföljningsträffar i Umeå med ungdomarna och föräldrarna för att höra hur det går. Lägret genomförs med hjälp av sponsorer och arrangörerna hoppas kunna genomföra det nästa år också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.