Foto: Linda LundinVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ungdomar rensar rent längs länets stränder

Publicerad

Under lördagen är det Strandens dag och International Coastal Cleanup Day. Deltog gjorde bland annat ett flicklag från Byske FF genom att plocka upp skräp som lämnats kvar eller flutit iland vid Byskeälven.

Bakom initiativet i Sverige står Städa Sverige tillsammans med Pantamera. Byske FF:s spelare deltog som en del i att få spela cup en längre bit bort från orten.

– Då tycker vi att det är bra om de får vara med och jobba för det. Vi försöker hitta lämpliga uppgifter där de kan vara delaktiga och som inte bara handlar om att sälja saker, säger Linda Lundin, lagledare och fortsätter:

– Drömmen för tjejerna är nog Gothia cup i Göteborg, men vi får se hur långt vi kommer. Vi är lite begränsade i vilka cuper vi kan delta i då vi har ett lag med mixade åldrar, men vi siktar på att ta oss en liten bit utanför länet.​

”Har gjort stor nytta”

Laget var igång tidigt på morgonen och rensade bort skräp fram till 11.30-tiden. Sedan blev det avslutning med lunch och fotbollsturnering.

– Det har gått jättebra, vi har gjort stor nytta. Vi har plockat allt från ett stort oljefat och en barnsäng till smågrejer som fimpar och portionssnus, berättar Linda Lundin.

Arrangeras för nionde året i rad

Det är nionde året i rad som Sveriges föreningsungdomar gör en insats för landets stränder. Under förra årets Strandens dag samlade ungdomarna i länet ihop 15 säckar brännbart skräp, 7,5 säckar icke brännbart avfall, 2,5 säckar PET-flaskor och burkar och 1,5 säckar miljöfarligt avfall.

På andra håll i länet städar även ungdomar från KFUM Kometerna, Umeå IK och Vilhelmina Judoklubb under Strandens dag. Dessutom arrangerar Håll Sverige Rent städevent runt om i landet och bland annat plockas det skräp i Umeå och Skellefteå​.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer