Av Västerbottens 15 kommuner är det bara i Umeå kommun som ungdomarna ökar. Foto: SVT

Ungdomarna flyr hemkommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Många ungdomar i Västerbotten överger sina hemkommuner och flyttar. Av Västerbottens 15 kommuner är det bara i Umeå kommun som ungdomarna ökar.

Det är tidningen Dagens Samhälle, ägd av Sveriges kommuner och landsting, som sammanställt flyttsiffrorna. Av landets 290 kommuner minskar antalet ungdomar i  246 kommuner.

I Västerbotten är det bara i Umeå kommun som ungdomarna blir fler, i till exempel Sorsele flyttar närmare 40 procent. Det handlar om att skaffa en utbildning som inte finns på hemorten, att sambon flyttar eller att man vill ha ett jobb.

Kommunalrådet: Svårt att få tillbaka dem

I Nordmaling ligger utflyttningen av ungdomar på 28 procent och där ser man allvarligt på att ungdomar drar.

– Att ungdomar flyttar känner vi till, man flyttar till Umeå för utbildning. Men det svåra är att få tillbaka dem, det handlar om både jobb och bostad, säger Madelaine Jakobsson (C) som är kommunalråd i Nordmaling.

Förändringar över fem år

15-19 åringar 2012 jämfört med 20-24 åringar 2017.

Sorsele -39%

Norsjö -32%

Robertsfors -30%

Nordmaling -28 %

Dorotea -26%

Vindeln -23%

Malå -21%

Bjurholm -18%

Vännäs -18%

Åsele -18%

Storuman -17%

Vilhelmina -17%

Lycksele -14%

Skellefteå -10%

Umeå +75%

Källa: SCB och Dagens Samhälle

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.