Någon har avsiktligt sprayat över hällmålningarna som beräknas vara 4000-6000 år gamla. Foto: Skellefteå museum

Unika hällmålningar vandaliserade

Uppdaterad
Publicerad

Förra hösten upptäcktes hällmålningar i Häbberfors utanför Skellefteå. I samband med att forskare från Umeå universitet skulle undersöka målningarna i september upptäckte de till sin förskräckelse att någon eller några hade sprayat över dem med färg.

Hällristningarna i Häbbesfors upptäcktes för ett år sedan och kan vara mellan 4000 och 6000 år gamla. I så fall är de unika för den här delen av landet. När Skellefteå museum tittat på dem ville de att forskare från Umeå universitet skulle undersöka dem. När forskarna kom till platsen i september upptäckte de att målningarna var vandaliserade, något som Norran.se var först med att rapportera.

– Det är klart gjort med mening. Det är jättetråkigt, varken jag eller mina kollegor har tidigare hört talas om att någon förstört hällmålningar med mening. Det är nationell förlust, säger Skellefteå museums vd Anders Jansson.

Kan ge fängelse i fyra år

Händelsen är polisanmäld som grovt fornminnesbrott, som kan ge upp till fyra års fängelse. Polisen har ingen misstänkt i nuläget.

– Vi har inte gått ut med var hällmålningarna är i något pressmeddelande eller i någon tidning, jag har ingen uppfattning om hur många som vet om var de finns. Det är konstigt, säger Anders Jansson.

Ska försöka rädda målningarna

Den som sett eller hört något misstänkt uppmanas ringa polisens tipstelefon på 114 14. Just nu håller museet på att undersöka om målningarna går att restaureras.

– Det finns ju en risk att målningarna försvinner om sprayfärgen försvinner. Vi undersöker just nu om de går att rädda på något sätt, säger Anders Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.