Foto: SVT

Unika väskor lanserade under modersmålsveckan

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det modersmålsdagen men redan igår invigdes modersmålsveckan på Väven i Umeå. En vecka där våra fem nationella minoriteter – samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar uppmärksammas.

Hela veckan invigdes med en presentation av fem unika temaväskor som bland annat innehåller inspelningar, böcker och föremål. Väskorna lånas på biblioteken och tanken är att de ska inspirera till arbetet att höja kunskapen om de nationella minoriteterna i förskolan tillsammans med barnen.

– Man kan se att det finns behov av kunskap kring de här frågorna som berör de nationella minoriteterna. Och det här blir ett verktyg och ett hjälpmedel för pedagoger i förskolan att arbeta med det här området, som är ett väldigt viktigt område, säger Marie Karling, chef på Kompetenscentrum för flerspråkighet i Umeå.

Väskor kan lånas på biblioteket

Temaväskorna som tagits fram av en arbetsgrupp med representanter från Umeå kommuns bibliotek, Kompetenscentrum för flerspråkighet, Internationella enheten samt Västerbottens museum i nära dialog med representanter från de nationella minoriteterna, ska kunna användas i alla barngrupper oavsett modersmål och förkunskaper.

Hur tror du väskorna kommer tas emot av förskolebarnen?

– Jag tror att de kommer ta emot väl. Om man tittar på dem med en snabb blick så är det böcker och en padda, men jag vet innehållet i väskorna. Berättelserna i böckerna, föremålen och vad man kan berätta kring dem. Och pedagogen i sig har ett viktigt ansvar att vara en lekfull levande person som berättar det på ett spännande sätt, säger Ingela Wall, museipedagog på Västerbottens museum.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.