Unikt samarbete mot cyberattacker

Uppdaterad
Publicerad

Samhällsfunktionerna blir allt mer beroende av internet och det gör att hela samhället mer sårbart för till exempel cyberattacker. För att motverka det satsar nu Luleå tekniska universitet tillsammans med Skellefteå och Boden och småföretag på ett forskningscenter i norr.

Mediesajter och banksajter som ligger nere på grund av överbelastningsattacker, patienter som inte kunnat hämta ut receptbelagd medicin hos apoteken på grund av systemfel, ett vattenkraftverk i mellersta Sverige som inte var lösenordsskyddat och blev möjligt att styra för utomstående, masten i Borås som utsattes för sabotage och så förra veckan: problem med Luftfartsverkets radarsystem som stoppade flygtrafiken över hela landet.

– Vi har många kritiska infrastrukturer i samhället som behöver skyddas och vi behöver utveckla både kunskapen och vår förmåga att identifiera de hot som finns på olika sätt, konstaterar Dan Harnesk, biträdande professor i informationssystem vid Luleå tekniska universitet.

Fokus på IT-säkerhet

Som svar på det presenterade han idag på universitetscampus i Skellefteå en satsning för att motverka cyberhot och trygga samhällskritiska funktioner.

– Tillsammans med småföretag, elbolag och myndigheter i Norrbotten och Västerbotten etablerar vi ett forskningscentrum som ska fokusera på IT-säkerhet till exempel i elnätsförsörjningen och som ska kunna hitta tekniska lösningar på problem som företag kan ha.

Enligt honom handlar det om att först se över vilken typ av information företag, organisationer och myndigheter behöver skydda och göra riskanalyser, för att sedan fundera över hur de tekniska lösningarna ska se ut.

– Själva säkerhetslösningarna finns ofta idag. Problemet är att det inte finns kunskap om hur man bäst tillämpar dem, förklarar hans kollega Christer Åhlund som är professor i distribuerande datorsystem.

Satsar tre miljoner

För Skellefteå kommun, som arbetat med många olika typer av projekt inom det här området sedan början av 2000-talet, är det här ett viktigt steg mot att skapa en mer långsiktig verksamhet. Det är också Skellefteå kommun som i första läget satsar tre miljoner kronor i projektet.

– Det här blir ett bra sätt att jobba vidare och vi har ju till exempel bostadsbolaget Skebo och Skellefteå kraft som arbetar med begreppet ”smarta städer”, menar Gustaf Ulander som är utredare vid Skellefteå kommun.

Även Bodens kommun är med.

– Förutom att Boden jobbat med att försvara Sveriges resurser länge och har ett geografiskt strategiskt läge vid Luleälven så har vi också sex dataserverhallar vilket är en ny framväxande industri som vi måste kunna skydda, berättar Jeanette Nilsson som är tillväxtchef där.

Myndigheter har säkerhetsbrister

Just idag går också Riksrevisionen ut med en granskning som visar att ingen av de myndigheter man granskat har ett systematiskt informationssäkerhetsarbete som motsvarar kraven i föreskrifter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

På DN Debatt är tre företrädare för Riksrevisionen kritiska mot att informationssäkerheten är för dålig och kräver bland annat att regeringen ställer högre krav på myndigheterna.

– Det ligger helt i linje med vad vi ska arbeta med här, konstaterar Dan Harnesk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.