Foto: SVT

Universitetet vidare i tävling om friskaste arbetsplats

Uppdaterad
Publicerad

Bland 15 företag i Västerbotten har Umeå universitet har utsetts till länets friskaste arbetsplats. I motiveringen lyfter man fram ett långsiktigt arbetsmiljöarbete och ett ledarskap som främjar hälsa och bakom utnämningen står hälsoföretaget Feelgood.

-En del som jag vet att jobbat mycket med är att se till att forskare får en stressutbildning. Många forskare upplever ett väldigt stort engagemang för det de gör. Vilket betyder att man kan jobba hur mycket som helst, samtidigt är det också en stress eftersom de inte vet hur långt anslagen räcker. Och genom att de får en ordentlig stressutbildning kan de lära sig att hantera sitt stora engagemang, säger Joachim Morath, vd Feelgood.

160 tävlande

Tävlingen har varit öppen för alla företag i Sverige, totalt har drygt 160 företag runt om i landet nominerats och i Västerbotten var det 15 nominerade företag.

Därefter har sju finalister utsetts i landet, däribland Umeå universitet, som nu tävlar om att bli Sveriges friskaste arbetsplats.

”Vi är jätteglada”

Från universitetets sida ser man att utnämningen är ett kvitto på att man gör rätt saker. Med ett systematiskt arbetsmiljöarbete som innefattar allt från arbetsmiljöfrågor till handlingsplaner vid trakasserier och rehabilitering och utbildningar av chefer.

-Vi är jätteglada. Det är helt otroligt att vi kan få den här utmärkelsen och det känns hedrande att vi kan utses som friskaste arbetsplatsen i Västerbotten, säger Ann-Christin Edlund, biträdande personalchef Umeå Universitet.

Håller du med är ni Västerbottens friskaste arbetsplats?

-Ja, jag tycker nog att vi kan säga det. Det är naturligtvis en skarp konkurrens i en sådan här utnämning, men jag tycker att med tanke på det arbete vi gör och det vi lägger ner för att försöka vara en bra arbetsplats, så ja jag tycker att vi är det, säger Hans Adolfsson, rektor vid Umeå Universitet.

Samtidigt är universitetsledningen väl medveten om att det finns områden som kräver fortsatt arbete. Medarbetarundersökningar har visat att arbetsbelastningen inom vissa personalgrupper är hög och att det också finns stressproblematik.

-Vi måste ta fram strategier för hur vi kan göra arbetslivet hållbart långsiktigt så att vi inte bränner ut folk, säger Ann-Christin Edlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.