Upab:s vd Elin Pietroni menar att lagen måste vara lika för alla. – Det är tråkigt, men vi måste ju behandla alla lika, säger hon. Foto: Linnea Ehlin/SVT

Upab:s vd efter p-botskritiken: ”Inte kul med böter, men trafikförordningen gäller”

Publicerad

Harald Holmström och Britt-Inger Rydfjäll på Gimonäs, Umeå, är upprörda efter att de fått tre parkeringsböter på samma gång, efter att ha kunnat använda gräsplätten vid huset utan avgift i 42 år. Nu svarar Upab:s vd Elin Pietroni på kritiken.

– Det är aldrig roligt med betalningsanmärkningar, men det är trafikförordningen som gäller, säger hon.

Paret på Gimonäs säger att de 1978 blev lovade av en tjänsteman på Umeå kommun att de fick nyttja ytan mellan deras och grannens hus bäst de ville. Men i veckan fick de en otrevlig överraskning: tre fordon hade blivit lappade.

Ytan där fordonen stod parkerade räknas som terräng, och enligt trafikförordningen är det förbjudet att stanna eller parkera på allmän plats som är terräng.

”Knackar inte dörr”

Britt-Inger Rydfjäll och Harald Holmström är kritiska till att parkeringsvakten på Upab inte varnade dem innan hen delade ut böter.

– Vi följer branschens etiska regler, men vi går inte och letar efter ägare till fordon och knackar dörr, säger Elin Pietroni.

Hör Upab:s vd om varför Gimonäsborna fick böter efter drygt 40 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.