Enligt länsstyrelsen var några hundar var kraftigt avmagrade, smutsiga och hade tovig päls Foto: Länsstyrelsen/Montage

80 hundar omhändertogs – uppfödaren: ”Att hundarna farit illa stämmer inte”

Uppdaterad
Publicerad

Hunduppfödaren menar att omhändertagandet av de 80 hundarna är felaktigt och menar att de inte farit illa.
– Jag vill att en oberoende veterinär får titta på hundarna, säger uppfödaren.

De 80 hundarna hann bara vara ett par dagar i Västerbotten innan de omhändertogs. Anledningen till inspektionen hos kenneln var ett tips från länsstyrelsen i det län där kenneln tidigare låg.

Den länsstyrelsen hade två veckor innan hundarna omhändertogs gett djurägaren ett föreläggande med en rad punkter som måste åtgärdas. När hundarna omhändertogs var de enligt länsstyrelsen i Västerbotten kraftigt avmagrade, smutsiga och många hade tovig päls. Uppfödaren menar att den bilden inte stämmer.

– Det fanns brister som åtgärdats, men att hundarna ska ha farit illa stämmer inte, menar hunduppfödaren.

Ville vara med vid inspektionen

Istället är uppfödaren kritisk till hur ärendet hanterats när länsstyrelsen gjorde sin kontroll där uppfödaren inte fick chans att vara med.

– De ringde och berättade att de var på plats för en inspektion och kunde inte ens vänta en timme, så att jag skulle få chans att ta mig dit. När de fattade beslut om omhändertagande kontaktades jag inte ens, utan jag fick ringa dem efter att min personal ringde och sa att polisen kommit dit.

Ska överklaga beslutet

Uppfödaren har kopplat in en jurist och säger att länsstyrelsens beslut kommer att överklagas.

– Jag vill att en oberoende veterinär kopplas in, för hundarna har absolut inte varit i så dåligt skick som Länsstyrelsen säger. Jag har inte ens delgivits beslutet än.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer