Männen kommer fortsätta att bevakas av polisen och Säpo, menar terrorexperten Magnus Ranstorp. Foto: TT/SVT

Uppgift: Umeåimamen satt på fri fot efter utvisningsbeslutet

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen beslutade regeringen att utvisa sex män anklagade för radikal islamism, däribland en imam från Umeå. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Västerbotten har nu Umeåimamen försatts på fri fot.

Uppgifterna om att imamen från Umeå nu släpps på fri fot kommer från en församlingsmedlem som varit i kontakt med en av mannens närstående.

Anledningen är att Migrationsöverdomstolen sedan tidigare dömt att männen inte kan utvisas så länge det finns en risk för deras säkerhet i hemländerna. Enligt terrorexperten Magnus Ranstorp kommer dock utvisningsbeslutet att verkställas med omedelbar verkan om säkerhetsläget ändras.

– Tills dess har de anmälningsplikt. De får inställa sig hos polisen antingen en gång eller flera gånger i veckan. Bryter de mot det kan de få upp till en månads fängelse.

”Fortsatt spaning”

Männen kommer fortsätta att bevakas av polisen.

– De blir föremål för fortsatt spaning. Säkerhetspolisen kommer att fortsätta hålla koll på dem och det försvårar männens arbete, säger Ranstorp.

SVT har sökt imamens advokat som hälsar att han inte kan kommentera uppgifterna. Islamiska föreningen i Västerbotten skriver i ett sms att man inte vet mer än det som kommer fram via media.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muslimska ledare tagna i förvar

Mer i ämnet