Här är minnesplatsen som klubben ordnade vid flygfältet efter olyckan 2019. Nu är en uppgörelse nådd efter att anhöriga stämt fallskärmsklubben. Foto: SVT

Uppgörelse nådd mellan anhöriga och klubben efter flygolyckan i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Nu har anhöriga till fem av de som omkom i fallskärmsolyckan i Umeå 2019 nått en uppgörelse med Umeå fallskärmsklubb, vilket Västerbottens-Kuriren var först med att berätta.

2019 omkom nio personer i en flygolycka på ön Storsandskär utanför Umeå. Det var förra sommaren som anhöriga till fem av de nio personer som omkom i olyckan stämde Umeå fallskärmsklubb. Motiveringen var att de tyckte att klubben bar ansvar för olyckan och att man inte ville att preskriptionstiden för målet skulle gå ut.

– Vi väckte åtal för ett år sen för att undvika att preskriptionstiden skulle gå ut. Hela syftet var att kunna fortsätta ha en diskussion angående klubbens ansvar, den diskussionen är nu avslutad, säger Oscar Tiberg, som företräder de anhöriga.

Flygkraschen i Umeå

Ingen ekonomisk uppgörelse

Enligt Umeå fallskärmsklubb innebär inte överenskommelsen någon ekonomisk uppgörelse förutom advokatkostnaderna.

Fallskärmsklubben skriver vidare i mejl till SVT:

– Det är fallskärmsklubbens uppfattning att stämningsansökan, om den hade gått vidare och prövats, hade fallit till klubbens fördel. Men vi väljer att lägga rättstvisten bakom oss och istället fokusera på klubbens syfte: att erbjuda fallskärmshoppning som hobby och sport i norra Sverige.

Fallskärmsklubben ser positivt på uppgörelsen

Klubben avslutar mejlet:

– Vi saknar våra omkomna hopparkompisar massor men känner tröst i att kunna fortsätta bedriva verksamheten precis som de hade velat, och just därför känns det extra skönt att rättstvisten är över så att vi kan fokusera på att komma vidare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet