Foto: SVT

Uppgörelsen: Umeå kommun behåller de felaktiga munskydden

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun får behålla de felaktiga munskydden och blir ekonomiskt kompenserade för det av det företag som sålt andningskydden. Det beslutades efter ett möte mellan parterna under torsdagen.

– Det känns bra, både för oss och med leverantören, säger Pia Wangbergh, biträdande upphandlingschef vid Umeå kommun.

Umeå kommun köpte i våras in 28 000 felaktiga munskydd till sin personal. Munskydden har använts inom socialtjänsten men ingen i personalen ska ha blivit smittad av covid-19.

Coronaviruset i Västerbotten

– Vi har alltid använt munskydden i samband med visir enligt vårdhygiens föreskrifter, säger samordnaren Magnus Börlin till SVT Västerbotten.

Kommunen har i veckan haft två möten med företaget och nu har parterna kommit överens om en uppgörelse.

– Vi kommer att få behålla munskydden men blir delvis kompenserade ekonomiskt, säger Pia Wangbergh.

Munskydden kostade totalt 670 000 kronor och hur stor del av beloppet som kommunen får tillbaka är ännu oklart.

– Just nu håller vi på att samla in munskydden och de ligger i ett lager hos oss, vi har kollat på om vi kan använda dem vid exempelvis städ, men det finns inget beslut om det, säger Magnus Börlin.

Pia Wangbergh vill vara tydlig med att dessa andningsskydd inte kommer att användas i kommunens verksamheter. Men att de däremot skulle kunna använda dem i utbildningssyfte inom vård och omsorgsutbildningar.

I klippet ovan hör du Pia Wangbergh berätta om det läge kommunen var i när man skulle försöka hitta skyddsutrustning i början av coronapandemin.

Vet du mer om munskydd som varit felaktiga eller har andra tips? Mejla oss vasterbotten@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet