Vännäs har två egna kraftstationer. Ändå betalar kommunborna ett av Sveriges dyraste elnät. Foto: SVT

Uppror mot elpriserna i Vännäs: ”Vi betalar mer än dubbelt mot de som bor i Umeå”

Uppdaterad
Publicerad

Vännäs har ett av Sveriges dyraste elnät. Jämfört med Umeåborna så betalar medborgarna mer än dubbelt så mycket i elavgifter. Bitte Torbjörnsdotter, hemmahörande i Vännäs, tröttnade på Vattenfalls höga priser och började den 1 maj med en namninsamling.

Idén om att starta en namninsamling fick Bitte Torbjörnssdotter när hon läste en ett år gammal SVT-artikel.

– I artikeln stod det att Vännäs tillsammans med ett par andra kommuner hade Sveriges dyraste elnät. Då hade jag redan känt att jag betalat väldigt mycket ett bra tag, säger hon.

”Alla har märkt av höjningen”

När Torbjörnssdotter startade namninsamlingen fick hon direkt gehör. Det var många med henne som var upprörda över de höga priserna. Genom en Facebook-grupp uppmanade hon Vännäsbor att gå till Medborgarhuset och skriva under med sitt namn som en protest.

– Nästan alla som jag pratade med, oavsett ålder, skrev på. Alla har märkt av den stora höjningen som varit mellan 2013 och 2018, säger hon.

Den 4 maj kom ett tips in om att göra namninsamlingen digital. Detta var något som Torbjörnsdotter hakade på direkt, och det visade sig vara ett vinnande koncept.

– Under ett dygn så fick jag in 450 digitala underskrifter, säger hon.

”Näringsministern borde reagera”

Upproret kommer enligt plan att fortsätta till den 15 maj. Målet är att få in ett par tusen namn innan dess. Sedan planerar Torbjörnssdotter att föra vidare namnen till näringsministern Ibrahim Baylan.

– Ibrahim har ett förflutet i Umeå så han borde ju reagera på det här.

Torbjörnsdotter vill påpeka att upproret inte har med politik att göra:

– Det är en gemensam sak för oss som bor i Vännäs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer