Hör en irriterad Lorents Burman kommentera SCB:s befolkningsprognos i klippet. Foto: SVT / Patrik Samuelsson

Irriterat i växande Skellefteå: SCB spår att kommunen ska krympa i befolkningsantal

Uppdaterad
Publicerad

SCB:s nya basprognos för befolkning år 2040 visar att Skellefteå kommun spås minska med 3600 personer, från 72 800 till 69 300.

Dessa siffror står i bjärt kontrast mot Skellefteå kommuns egna beräkningar, där man räknar med att vara närmre 90 000 invånare i kommunen, redan år 2030.

En sådan ökning skulle innebära att kommunen under en kort tidsperiod skulle behöva växa med 25% av sin nuvarande storlek.

Mycket av den av kommunen väntade tillväxten är en effekt av Northvolts etablering. Företaget som under onsdagen berättade att man fått in över 20 extra miljarder för att öka sin produktionskapacitet. Något man tror kommer leda till minst 3000 nya jobb.

– Det är troligtvis en fullständigt korrekt genomförd prognos enligt gängse formalia och uppdrag. Frågan är dock vad prognosen bidrar med och vilket syfte och relevans den fyller. Just nu flyttar nya människor från hela världen till Skellefteå varje vecka, säger kommunalrådet Lorents Burman.

Hör en frustrerad Lorents Burman kommentera SCB-siffrorna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.