Hör vad Andrea Willman tycker om utbildningen. Foto: SVT

Här är utbildningen där 9 av 10 fick jobb – innan examen

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan startades en utbildning för vatten- och avloppsprojektörer. Nu har de första eleverna tagit examen och redan innan de var klara hade 9 av 10 fått jobb.

– Det är helt fantastiskt. Vi behövs verkligen, säger Andrea Willman, en av eleverna.

Stora delar av rör och vattenledningar behöver bytas ut när Umeå växer. Därför startades utbildningen för Vatten- och avloppsprojektörer på Folkuniversitetets Yrkeshögskola i Umeå. Och eleverna är eftertraktade.

– Vi har haft arbetspraktiken i 21 veckor i verklig miljö att utföra arbetet och lära oss. Vi är redo, säger Andrea Willman, en av dem som gått utbildningen.

Valet att utbilda sig till just vatten- och avloppsprojektör kom som lite av en slump. Andrea var sugen på att byta yrkesbana och tyckte att konsultbranschen verkade intressant. Då såg hon utbildningen och nappade.

– Det är ett ganska brett yrke men mycket handlar om att dimensionera ledningar och beräkna hur mycket regn man ska ta hand om och rita de olika ledningsnäten, säger Andrea Willman.

Tydlig koppling till arbetslivet

Utbildningens styrka menar hon är den tydliga kopplingen till arbetslivet. De som utbildar eleverna är konsulter som lär de det som de behöver veta.

– Jag har läst på universitetet tidigare men kopplingen till arbetslivet är inte lika tydlig där, säger Andrea Willman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.