Den högra bilden är en genrebild och flickan på bilden har igen koppling till texten. Foto: SVT/TT

Utförde grova sexuella övergrepp mot barn under flera år

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 45-årsåldern som misstänktes ha utfört grova sexuella övergrepp mot barn under åtta års tid döms nu till två och ett halvt års fängelse. Han döms både för grovt sexuellt övergrepp mot barn och sexuellt ofredande.

Enligt åklagaren är det klarlagt att mannen i vart fall en gång i månaden under åren 2009-2012 i sitt hem i Skellefteå kommun genomfört sexuella handlingar mot en flicka som då varit i den yngre skolåldern. Han har även regelbundet ofredat flickan under åren 2009 och 2014. Enligt domen har han även utfört sexuella handlingar mot flickan vid ett antal tillfällen. Under åtta års tid, från 2009 fram till februari 2017 ska han ha orsakat flickan psykiskt lidande genom de sexuella övergreppen och genom att hon tvingats hålla dessa hemliga.

Misstankarna mot mannen uppstod i samband med att en polisanmälan om händelserna gjordes i slutet på februari. Mannen, som är bosatt i Skellefteåområdet, greps den 24 februari och begärdes häktad dagen därpå.

Döms till fängelse

Mannen har erkänt gärningarna till viss del. Han erkänner att han låtit flickan se på när han onanerat, i övrigt förnekar han brotten.

Han döms till två år och sex månaders fängelse för grovt sexuellt övergrepp mot barn och sexuellt ofredande. Han ska även betala 167.200 kronor i skadestånd till flickan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.