Foto: SVT

Förening delar ut utgången mat

Uppdaterad
Publicerad

Mat som passerat bäst före-datum kan vara helt okej att äta. Nu har det startat en förening som paketerar om utgången mat och delar ut till sina medlemmar. Tanken är att matsvinnet från butikerna ska minska.

Föreningen Food 2 change kallar sina medlemmar för hjältemedlemmar. För att få bli medlem finns krav på en inkomst under 13.000 kronor före skatt i månaden. Medlemskapet kostar sedan 500 kronor per halvår och då får man en möjlighet att hämta mat en gång i veckan till ett genomsnittligt värde av 200 kronor.

– Det har räddat min ekonomi fullständigt, det är bra, säger Camilla Konradsson som är en av medlemmarna.

”Stora mängder mat kastas”

Föreningen bildades för ett år sedan och finns på en rad orter i landet. I Umeå är det i nuläget 21 medlemmar och än så länge bara en butik, Ica Ålidhem, som är samarbetspartner. Föreningen hoppas att fler butiker ska haka på och att de ska nå ut till fler som vill bli medlemmar.

– Det är väldigt stora mängder mat som kastas av det som produceras i världen, säger Felicia Lindelöw, som är ambassadör för föreningen.

Tar ni tillvara på all mat, eller finns det någonting som ni ratar ?

– Butikerna får inte ge bort det som har passerat sista förbrukningsdag, om någon sådan vara har hamnat på vår vagn, plockar vi bort den och går tillbaka till butiken och förklarar varför inte vi kan ge bort den, säger Felicia Lindelöw.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.