• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Så här såg det ut på årets Lappland Woodstock. Redan nu utlovar arrangören en ny festival nästa sommar dit man hoppas ännu fler unga musiker ska söka sig. Foto: Leif Henningsson/SVT

Så var 60-talsfestivalen – arrangören utlovar uppföljare

Jungfrufestivalen för Lappland Woodstock blev en riktig hit i Malå. Och redan nu utlovar arrangören Robert Oskarsson en ny festival nästa sommar – dit han hoppas ännu fler unga musiker ska söka sig.

För första gången någonsin så fick Malå en riktig 60-talsprägel och en egen variant på Woodstockfestivalen i och med Robert Oskarssons nystartade musikarrangemang Lappland Woodstock.

Lördagens aktiviteter och uppvisningar hade en tydlig amerikansk prägel med en viss legendarisk festival från 1969 som inspiration.

– Det här är en idé jag fått när jag rest runt med musiker och på festivaler i USA. Jag har haft en stark koppling till Woodstock när jag började se filmerna med Jimi Hendrix och Janis Joplin, säger Robert Oskarsson som efter Lappland Woodstocks första år någonsin är nöjd med arrangemanget och tackar alla som hjälpts åt att förverkliga festivalen.

Robert Oskarsson uppmuntrar unga förmågor att delta i nästa års festival – som han redan nu utlovar kommer bli av. Foto: SVT/Leif Henningsson

LÄS MER: Fann inspiration i USA – nu anordnar han Lappland Woodstock

Redan nu lovar Robert att det kommer bli en uppföljning på festivalen nästa år. Förhoppningen är att ännu fler unga, okända musiker vill kliva fram och spela på musikscenen.

– Det viktigaste är att få de som sitter hemma och inte kanske spelar på stora scener att visa upp att de faktiskt kan. Det finns mycket sådant i Malå, och det är ett bra forum för dem att börja sin karriär här och få scenvana, säger Robert.

Allt från folkmusik med fiol och dragspel till rock och pop välkomnas på scenen – så länge som det är musiker från hela Västerbotten och Norrland.

– Tanken är också att det ska vara gratis nästa år så unga kan komma och se. Det finns ju 13-åringar och ännu yngre som vill lira rock n'roll och ha roligt också!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer