Utmaning att hitta boende till de som ska bygga fabriken

Publicerad

SCA:s miljardsatsning på en massiv utbyggnad för att rymma världens effektivaste pappersmaskin kommer att skapa massvis av arbetstillfällen i samband med bygget. Som mest beräknas upp mot 1 500 personer att bygga fabriken.

SCA räknar inte med att anställa fler än de drygt 300 personer som idag arbetar på fabriken. Däremot kommer utbyggnationen att sysselsätta många.

– Vi har räknat och tror att det blir 500-600 personer årligen, men vid toppar så många som upp mot 1 300-1 500 personer som arbetar i projektet samtidigt, säger Per Strand, projektdirektör SCA.

Kommunalrådet Hans Lindberg (S) vidhåller att gästboende blir en utmaning men framförallt så är det glädjande att det satsas i Obbola.

– Att kunna säga till industriarbetarna här i Obbola att det finns en framtid här är otroligt kul, för det är ju det handlar om. Antingen är man i avveckling eller utveckling.

Enligt Lindberg får både kommunala och privata investeringar utvecklingen av kommunen att gå framåt. Utbyggnaden av hamnen var viktig för SCA:s satsning, och satsningen på Obbolafabriken är ett av flera projekt som bland annat bidragit till att få hotellmagnaten Petter Stordalen att satsa på Umeå. Lindberg menar att andra privata aktörer är i startgroparna för att se till att det finns boende för gästarbetare.

Hör kommunalrådet i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer