• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs och Kårtorp. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Mikael Abrahamsson (S), kommunalråd i Malå; Mikael Norberg, VD Guideline Geo, Stockholm och Kai Lax, avdelningschef Mineralresurser SGU, Uppsala tar tillsammans de första spadtagen. Foto: Leif HenningssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Utökning av SGU i Malå

Publicerad

SGU, Sveriges Geologiska Undersökning är det största borrkärnearkivet i Europa. Idag meddelar man att man förlänger hyreskontraktet för 10 år i Malå, och bygger ut med 4000 kvadratmeter.

SGU har funnits i Malå i flera decennier, där borrkärnearkivet fyllt en central funktion för prospekteringen i Sverige. Borrkärnearkivet ger möjlighet att studera olika geologiska objekt utan att behöva utföra egen borrning.

I arkivet finns rum för kärnkartering och provtagning. Borrkärnearkivet är i nuvarande form drygt 6 000 kvadratmeter, men kommer efter utbyggnationen, som sker i samarbete med Malå Geoscience Förvaltning AB, att uppgå till drygt 10 000 kvadratmeter.

– Det här ger oss en bas för att fortsätta utveckla verksamheten i Malå och öka servicen till forskare och prospekteringsföretag, säger Lena Söderberg, generaldirektör på SGU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer