• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger att han välkomnar utredningen som bland annat föreslår två statliga servicekontor till Västerbotten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Utredning föreslår servicekontor till Storuman och Åsele

Publicerad

Regeringen föreslår att 27 nya servicekontor ska inrättas i landet. Två av dem ska landa i länet om betänkandet godtas. Kontoren ska också ge service i ärenden som rör Arbetsförmedlingen menar utredaren.

Nästa år ska statens servicecenter omorganiseras och bland annat ansvara för statlig lokal service. I och med det har utredare sett över hur organisationen ska utformats. Nu förslår betänkandet att 27 nya servicekontor inrättas i landet. Fyra kontor ska också inrättas i så kallade FA-regioner. Två av dem är Storuman och Åsele.

– Var du bor ska inte avgöra tillgången till statlig service. Regeringen har därför ett tydligt mål om att förbättra den statliga servicenärvaron i hela landet och vi välkomnar utredningens förslag, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Ska vara klart innan 2021

Senast i slutet av 2020 ska de nya kontoren vara på plats om förslaget går igenom. De ska bland annat ge service till allmänheten i ärenden som rör Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Skatteverket och Arbetsförmedlingen.

– Digitalisering är både viktig och nödvändig, men statliga myndigheter ska finnas tillgängliga för alla och det kan de göra genom lokal service, säger utredare och före detta generaldirektören Mats Sjöstrand.

Enligt utredningen ska kontoren ge service av både allmän och fördjupad karaktär. Det kan handla om vägledning, allmänna frågor och personliga ärenden.

Här föreslås de nya servicekontoren öppna

Visa

Fyra kontor förslås placeras i så kallade FA-regioner. Det handlar om Storuman, Åsele, Torsby och Vansbro.

Elva servicekontor ska enligt utredningen plaseras i följande kommuner:

Borås, Eskilstuna, Helsingborg, Jönköping, Landskrona, Linköping, Norrköping, Södertälje, Uppsala, Västerås, Växjö.

Utöver det ska tolv av kontoren placeras i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer