Foto: SVT

Utställning om minoriteter till Umeå i höst

Publicerad

Idag gick startskottet för Västerbottens museum senaste utställningsprojekt: Prioritet Minoritet som öppnar i november. I projektet kommer personer från våra fem nationella minoriteter; samer, judar, romer, tornedalingar och sverigefinnar, vara med och utforma utställningen.

Innan utställningen öppnar i november kommer personer från minoritetsgrupperna att få möjlighet att besöka museets arkiv och där få vara med välja ut föremål som de tycker ska finnas med i utställningen.

– Om man tittar hur museerna fungerat i historien så har man inte samlat minoriteternas egna berättelser tidigare. Man har berättat om, inte tillsammans med minoriteterna. Så det här är jätteviktigt att göra och det här är något som alla museer som jobbar med kulturhistoria måste prioritera, säger Åsa Stenström, chef för avdelningen samlingar och arkiv på Västerbottens museum.

Ska fyllas på med berättelser

När utställningen öppnar den 8 november kommer utställningsrummet att vara rätt tomt. Det kommer finnas några berättelser, fotografier och föremål som tagits fram i samverkan med minoriteterna. Men det kommer också finnas tomma montrar och tomma väggytor där är tanken att minoritetsbesökarna ska bidra med föremål, fotografier och egna historier.

– Det här är ett helt nytt arbetssätt för oss, men vi hoppas att utställningen ska fyllas på under hela perioden med berättelser från alla våra nationella minoriteter i länet, berättar Stenström.

Utställningen Prioritet: Minoritet invigs den 8 november 2017 och håller öppet till och med 2 september 2018.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.