Skellefteå Foto: SVT

V hjälper S till majoritet

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart: Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ingår samarbete i Skellefteå.

För första gången på många mandatperioder förlorade Socialdemokraterna egen majoritet i Skellefteå. Detta innebar att man var tvungen att hitta en samarbetspartner för att fortsatt styra i kommunen.

Under helgen blev det klart att S ingått samarbete med Vänsterpartiet.

– Förhandlingarna har väl gått riktigt hyfsat. Vi var tidigt ganska överens eftersom det finns mycket som är naturligt i vårt samarbete, säger Östen Lövgren (S).

Gemensam plattform presenteras

Fördelningen av platser i nämnder och styrelser är redan klar. Gällande ordförandeposter tar S samtliga förutom i Fritidsnämnden och Skellefteå museum, som tillfaller V. Nu väntar diskussioner kring den gemensamma politiska plattformen som kommer presenteras senast i mitten av december.

– Vi har pratat både politik och platser. När det gäller politik ska vi ta lite mer tid på oss. Där vet vi inte riktigt hur det blir än, säger Östen Lövgren (S).

Överenskommelsen innebär att Moderaterna tappar platsen som andre vice kommunalråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västerbotten – Efterspelet

Mer i ämnet