• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vaccinsamordnaren: ”Vi är bland toppskiktet i Sverige” Foto: SVT

Vaccinviljan i Västerbotten bland landets högsta

Publicerad

Viljan att vaccinera sig är hög i Västerbotten. Förvånande hög menar vaccinsamordnare Ronny Lestander.

– Vi är bland toppskiktet i Sverige med att vaccinera i fas 1 och 2, säger han.

Vaccineringen går sakta men säkert framåt i länet. Av de personer i länet över 80 år har 97 procent fått minst en dos vaccin. Av personerna över 65 år har 93 procent påbörjat vaccinering.

– Det är en succé. Man ska då komma ihåg att vissa personer inte kan få vaccin även om de vill på grund av riskfaktorer så det är fantastiskt bra. När vi började vaccinera så sa vi att når vi 70 procent så är det bra, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare.

I den pågående fas 3 så fortsätter doserna att levereras i stabil takt. I veckan går region Västerbotten in i nästa del av fas 3 och börjar vaccinera personer födda 1981 och tidigare med riskfaktorer, samt viss vårdpersonal i samma åldersspann. Redan nu kan gravida med riskfaktorer med hjälp av sin barnmorska boka en tid för vaccination.

Alla över 18 år börjar vaccineras i slutet av maj

Av personerna i länet mellan 60-64 år som förra veckan började vaccineras har redan 50 procent fått sin första dos och den här veckan är redan fullbokad.

– Även om vi har fått kritik för att det har varit krångligt att boka tid så har folk hela tiden vaccinerats. Vi håller på att jobba på lösningar med utvecklarna av de system vi använder för att framförallt göra det enklare att se var nånstans det finns lediga tider.

Den initiala planen om att påbörja fas 4 i maj är fortfarande gällande.

– Vi ska vara inne i fas 4 i slutet av maj. Vi har stabila vaccinleveranser. Tyvärr inte så mycket som vi skulle vilja ha, men mellan 10 000-15 000 doser varje vecka får vi, varav hälften används till dos två. Så vi vaccinerar ungefär 5 000-7 000 nya personer varje vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet